Pokretna izložba

Pored stalne postavke smještene u kapi-kulama Ploča i Širokac, Muzej „Alija Izetbegović“ organizirao je i pokretnu izložbu o životu, liku i djelu rahmetli Alije Izetbegovića. Ova izložba fotografija, koncipirana na 27 hronološki poredanih panoa, na najslikovitiji način opisuje život prvog Predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, velikog bosansko-hercegovačkog mislioca, patriote i državnika.

Izložba je veoma pogodna za organiziranje manifestacija širom Bosne i Hercegovine i svijeta. Svojim dizajnom i sadržajem izložba može poslužiti kao dodatni sadržaj konferencija i simpozija, ali i kao osnovni sadržaj školskih vannastavnih aktivnosti, te kao centralna postavka prilikom obilježavanja bitnih datuma od važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Svoju debitantsku postavku izložba je doživjela 2008. godine u Istambulu. Na oduševljenje cjelokupne turske javnosti izložbu je pogledalo nekoliko stotina posjetilaca. Krajem iste godine Izložba je otputovala u Prištinu, a odmah zatim u gradove Bosne i Hercegovine. Interesovanje za mobilnu izložbu raste iz dana u dan, kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu.