18.09.2015.

Izložba “Moj bijeg u slobodu” posvećena Aliji Izetbegoviću

U organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" i Udruženja likovnih umjetnika BiH, večeras je u Gradskoj vijećnici Sarajevo, sa početkom u 19 sati, svečano je otvorena izložba likovnih radova nastalih na Prvoj i Drugoj međunarodnoj likovnoj koloniji "Moj bijeg u slobodu" u Počitelju.

Kolonija je nastala na inicijativu JU Muzej „Alija Izetbegović“ kao spomen na prvog bh. predsjednika Aliju Izetbegovića, večeras imate priliku vidjeti 43 rada umjetnika iz osam zemalja – kazao je Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović”. Na izložbi su predstavljena djela umjetnika iz Turske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Sjevernog Kipra, Palestine, Švedske, Hrvatske i BiH, koji su učestvovali u radu kolonije.

– Počastvovan sam što sam učestvovao na umjetničkoj koloniji koja ne dozvoljava da se zaboravi ime rahmetli Alije Izetbegovića – kazao je Džeko Hodžić jedan od eminentnih bosanskohercegovačkih umjetnika čiji je rad izložen u Gradskoj vijećnici Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, kazao je da je obaveza svih ljudi u BiH podržavati i podupirati ovakve manifestacije, te da mu je zadovoljstvo vidjeti kvalitetna umjetnička djela urađena u spomen na rahmetli predsjednika Izetbegovića.