18.10.2016.

Biciklistički maraton u znak sjećanja na Aliju Izetbegovića

Sutra se navršava 13. godina od smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.  U znak sjećanja na Izetbegovića, već treću godinu za redom, biciklisti iz Bihaća  prelaze  310 km dugu etapu kako bi odali počast prvom predsjedniku.  Trinaest učesnika maratona  stigli su danas u poslijepodnevnim satima u Sarajevo i uspješno okončali ovogodišnji maraton. Najstariji učesnik maratona je 74- godišnji  Ekrem Zukić.  Po dolasku u Sarajevo, biciklisti su obišli  mezar Izetbegovića  na Kovačima i minutom šutnje i učenjem Fatihe  odali počast .

Treći biciklistički maraton „Alija Izetbegović“ organizovao je rekreativno biciklistički klub “Japod“ iz Bihaća u saradnji  sa Muzejom „Alija Izetbegović“.

– Krenuli smo u ponedjeljak i  put je imao dvije etape: Bihać-Jajce i Jajce-Sarajevo. Večeras smo ovdje treći put i ovo postaje tradicija, vjerujemo da će se broj biciklista povećavati iz godine u godinu. Veoma smo sretni i ponosni jer je čast i privilegija voziti ovaj maraton i suosjećati sa svim istinskim patriotama ove zemlje. Vrijeme nas je poslužilo, ovaj put smo stigli najbrže do sada. Naše poštovanje  prema predsjedniku je veliko. Predsjednik je često dolazio u Bihać, volio je Bihać a i Bihać je volio njega-rekao je Ahmet Alibabić jedan od učesnika maratona.

Učesnici maratona će u srijedu, 19. 10. 2016.  u 11 h  u sklopu programa obilježavanja 13. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, položiti cvijeće na predsjednikov  mezar na Kovačima.