28.02.2017.

Muzej “Alija Izetbegović” nagradio najbolje učenike osnovnih i srednjih škola

JU Muzej "Alija Izetbegović" organizovala je danas u prostorijama Fonda Memorijala Kovači, manifestaciju za učenike osnovnih i srednjih škola a povodom Dana nezavisnosti BiH.

Na manifestaciji su predstavljeni pobjednici s literarnog konkursa u organizaciji Muzeja. Ponuđene teme  na konkursu  privukle su veliku pažnju, bile su podsticajne za veliki broj učenika, njihovih nastavnika i profesora. Na poziv se odazvao veliki broj  osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, ukupno 549 rada, i to 354 iz 84 osnovne škole, a 195  rada iz 44 srednje škole.

Prva nagrada u kategoriji osnovnih škola, pripala je Ali Imranu Aliću, VIII razred (Druga osnovna škola Konjic), druga nagrada Muhamedu Feti, VI-3 razred (OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Sarajevo), a treća Amini Spahović, VII-2 (Druga osnovna škola Ilidža, Sarajevo).

U kategoriji srednjih škola prva nagrada pripala je Belmi Ramić (Gimnazija Živinice), druga nagrada Azri Kerić (MSŠ Travnik), a treća Marku Šegi (Gimnazija "Obala" Sarajevo).
JU Muzej „Alija Izetbegović“od samog početka svoj rad usmjerava na edukativnu djelatnost sa namjerom da upozna  učenike osnovnih i srednjih škola sa periodom moderne historije BiH opečaćene likom i djelom prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Za izabrane najbolje radove učenika osnovnih škola obezbjeđene su novčane nagrade i to:

  • Nagrada za prvo osvojeno mjesto iznosi    300 KM
  • Nagrada za drugo osvojeno mjesto iznosi  200 KM
  • Nagrada za treće osvojeno mjesto iznosi   100 KM

Za izabrane najbolje radove učenika srednjih škola obezbjeđene su novčane nagrade i to:

  • Nagrada za prvo osvojeno mjesto iznosi      350 KM
  • Nagrada za drugo osvojeno mjesto iznosi   250 KM
  • Nagrada za treće osvojeno mjesto iznosi    150 KM

Na ovoj manifestaciji dodjeljuju se i nagrade i priznanja školama i učenicima koji su bili najuspješniji u muzejskim radionicama. Ovom prilikom na manifestaciji je uručeno  27 zahvalnica direktorima škola i 70 priznanja učenicima iz osnovnih i srednjih škola sa područja FBiH. Radovi nastali na ovim radionicama predstavljeni su u katalogu “Mladi ljiljani” koji je ovom prilikom također promovisan a koji na 110 strana nudi uvid u likovne i literarne radove učenika koji su nastali u Muzeju.