Stalna postavka

 

Recepcija Muzeja „Alija Izetbegović“ smještena je u Kapi-kuli Ploča. U prizemlju kule Ploča, pored prijemnog dijela, nalazi se biblioteka u kojoj su predstavljena najznačajnija djela Alije Izetbegovića na bosanskom i stranim jezicima, kao i neki njegovi lični predmeti: naočale, sat, tašna i džepni primjerak časnog Kur'ana od kojeg se nikada nije odvajao. Tu se mogu vidjeti njegova najznačajnija djela kao što su „Islam između Istoka i Zapada“ i „Islamska deklaracija, „Moj bijeg u slobodu“ i druga djela.

Svi posjetitelji imaju priliku da na LCD ekranu smještenim iznad recepcije, pogledaju dva filma o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića. Filmovi „Odvažnost življenja“ i „U službi Bosne“ prevedena su i na engleski jezik i na način na koji su urađena oduševljavaju i domaće i strane posjetitelje.

Prolazeći kroz mala vrata na desnoj strani recepcije Muzeja i penjući se uz drvene stepenice, dolazi se na sprat Kule Ploča gdje je, na devet izložbenih panoa, hronološki, kroz tekst i fotografije, prikazan život Alije Izetbegovića, kao običnog čovjeka, političara i državnika.

Izložba je podijeljena u devet manjih cjelina:

„Mladost“,
„Sarajevski proces“,
„Prvi višestranački izbori i raspad Jugoslavije“,
„Međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine“,
„U paklu Sarajeva“,
„Pobjeda istine“,
„Ideja Bosne – izazov svih humanista“,
„Odlazak u vječni život“ i
„Rekli su o Aliji“.

U središnjem dijelu sprata kule Ploča smještena je vitrina u kojoj se nalaze najznačajnije svjetske nagrade i priznanja koje je rahmetli Predsjednik dobio, kao što su: najviše državno odličje Republike Hrvatske, «Velered kraljice Jelene», Godišnja nagrada Američkog centra za demokratiju iz Washingtona, Orden slobode Republike Turske, Orden nezavisnosti države Katar, Nagrada Foruma Crans Montana, Nagrada „Kralj Fejsal“, Nagrada za islamsku ličnost godine, Priznanje Ivana Pape Pavla II, itd.

U ovom prostoru napravljen je drveni međusprat na kojem se također mogu pogledati filmovi, ali na kojem se nebrojeno puta vode interesantni i konstruktivni razgovori sa posjetiteljima i istraživačima koji pišu o ovom dijelu historije Bosne i Hercegovine, ali i sa ljudima drugačijeg pogleda na ovaj dio istine.

Nakon obilaska Kule Ploča interesovanje posjetitelja usmjerava se ka kuli Širokac u kojoj je prikazana uloga predsjednika Izetbegovića u odbrani od agresije 1992.-1995. Da bi se došlo u tu kulu neophodno je proći kroz Bedem koji je djelomično natkriven i liči na tunel. Simbolika Bedema kod posjetitelja pobuđuje osjećaje borbe dobra protiv zla, osjećaje kojima je prožeto djelo Izetbegovića. Ova simbolika govori o njegovoj stalnoj opredijeljenosti da spaja ljude, narode i kulture.

Muzejska postavka u kuli Širokac posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine i sistematskom organiziranju odbrane od agresije. Na šest zidnih panoa predstavljeno je formiranje Armije Bosne i Hercegovine i uloga njenog Vrhovnog komandanta, i to po slijedećim temama:

„Prijetnje državi Bosni i Hercegovini“ i „Odgovori na prijetnje državi Bosni i Hercegovini“,
„Vojne pripreme za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu“,
„Početak i rizici vojnog organiziranja za odbranu države Bosne i Hercegovine“,
„Lični doprinos Predsjednika Izetbegovića u odbrani države Bosne i Hercegovine“,
„Najkritičnije vrijeme i jačanje Armije Republike Bosne i Hercegovine“, te
„Neke značajnije izjave Predsjednika Alije Izetbegovića“.

U zidnim vitrinama postavljene su uniforme vojnika s početka rata i vojnika s kraja rata, te priznanja koja su borci Armije BiH dala svome komandantu i predsjedniku. U podnoj vitrini, staklenom podu, nalazi se dio improviziranog i ručno pravljenog oružja kojim su se branitelji koristili u prvim i najtežim danima agresije. Iznad staklenog poda u „lebdećoj vitrini“, na centralnom dijelu ovog prostora, nalazi se originalna beretka sa grbom BiH koju je Predsjednik i Komandant nosio kako u zemlji tako i inostranstvu, a koja je postala simbol borbe za Bosnu i Hercegovinu.